Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Lisa, Lisa (1977)

Συντάκτης:ChrisKiss

Πάω τώρα σε μια άλλη εποχή, πίσω στα ‘70΄s όπου οι ταινίες τρόμου είχαν πραγματικά κάτι να πούνε, το κοινό τις λάτρευε, και οι παραγωγοί ξέρανε τι γυρίζανε, χωρίς να ψάχνουν αρπαχτές για να κοροϊδέψουν τον κόσμο.
Τρεις μικροί εγκληματίες, αφού ληστέψουν και κακοποιήσουν, ψάχνουν ένα μέρος να κρυφτούν για λίγο. Εντοπίζουν ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο στη μέση του πουθενά και πηγαίνουν εκεί, άνετοι σαν άνεμοι, μέχρι να καταλαγιάσουν λίγο τα πράγματα. Εκεί κατοικεί η Lisa η οποία φροντίζει και τον άρρωστο παππού της. Αφού κάνουν κατάληψη το σπίτι, τρομοκρατούν παππού και εγγονή , απαιτούν, διατάζουν, χτυπάνε. Αυτό που δεν ξέρουν όμως είναι ότι η Lisa δεν είναι και πολύ στα καλά της, πάσχει από σχιζοφρένεια και έχει παραισθήσεις. Κάποια στιγμή λοιπόν, σε μια απόπειρα βιασμού, η Lisa τα παίρνει στο κρανίο, γυρίζει το μάτι της, αρπάζει οτιδήποτε κοφτερό βρει μπροστά της και εξοντώνει έναν έναν τους φιλοξενούμενους της. Με πενιχρό προϋπολογισμό, το Axe κυκλοφόρησε με διάφορους τίτλους (Lisa Lisa, The axe murders, The virgin slaughter), με πιο άκυρο από όλους το California Axe Massacre μιας και η ταινία διαδραματίζεται στην Βόρεια Καρολίνα. Δεν υπάρχει πολύ gore (ούτε γυμνό εννοείται) αφού τα περισσότερα γίνονται εκτός οθόνης, η ταινία όμως κατάφερε να γίνει γνωστή και να επιβιώσει λόγω της σκοτεινής της ατμόσφαιράς, της άρρωστης σιωπής της πρωταγωνίστριας και της καταπληκτικής μουσικής που ντύνει πολύ όμορφα όλο το φιλμ από τους εναρκτήριους τίτλους ακόμα. Mε αρκετές βουβές σκηνές και διαλόγους μόνο όπου χρειάζεται, κακή υποκριτική, ψεύτικο αίμα, και ένα τέλειο εξώφυλλο, η ταινία κατέχει μια περίοπτη θέση στο underground που της χάρισε ο χρόνος, σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Μεγάλη επιτυχία στα drive-ins, απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες με πρώτη την Αγγλία, όπου κυκλοφόρησε κανονικά πολύ αργότερα ενώ η πλήρης uncensored έκδοση κυκλοφορεί σε dvd από εταιρία της Αμερικής. Ταινία βιντεοκασέτας με μικρή διάρκεια (65 λ.), ιδανική για καμένες μεταμεσονύχτιες προβολές, από καμένους horror maniacs, μιας και μόνο από αυτούς εκτιμιούνται τέτοιου είδους παραγωγές. Εννοείται πως η βαθμολογία είναι εικονική και μπαίνει σε σχέση με την τότε εποχή και τις τότε ταινίες. Διότι σήμερα να συγκριθεί με τι…??
“Lomax, fix me a glass of water... and then drink it yourself!”

6/10

P.S.: Τραγική ειρωνεία, η πανάγνωστη πρωταγωνίστρια Leslie Lee που ενσαρκώνει την Lisa ήταν όντως πειραγμένη και αυτοκτόνησε λίγα χρόνια μετά την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: