Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Απεβίωσε η Ντέμπορα Κερ



Σε ηλικία 86 ετών, απεβίωσε η Ντέμπορα Κερ, η οποία μοιράστηκε ένα από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά φιλιά του κινηματογράφου με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, στην ταινία "From Here to Eternity". Η ηθοποιός, η οποία υπήρξε έξι φορές υποψήφια για Όσκαρ, πέθανε την Τρίτη το σπίτι της στο Σάφοκ της Βρετανίας μετά από επιδείνωση της υγείας της, αφού έπασχε εδώ και χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.




Η Ντ.Κερ γεννήθηκε στη Σκοτία το 1921 και ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια μπαλέτου. Αρχικά εμφανιζόταν σε τοπικά βρετανικά θέατρα, ενώ ψυχαγωγούσε τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Ο πρώτος της μεγάλος ρόλος ήταν στην ταινία Major Barbara το 1941.


Σε ηλικία μόλις 21 ετών, οι Πάουελ και Πρέσμπουργκερ της έδωσαν έναν τριπλό ρόλο στην ταινία Η ζωή και ο θάνατος του συνταγματάρχη Μπλιμπ, σε μια διανομή ρόλου που ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει χαρακτηρίσει τολμηρή.



Γρήγορα έγινε μεγάλη σταρ στη Βρετανία και συμμετείχε σε σπουδαίες ταινίες του σινεμά, όπως ο Μαύρος Νάρκισσος, Κβο Βάντις, Ο Βασιλιάς κι Εγώ, An Affair To Remember (Μεγάλε μου Έρωτα) και φυσικά στο Όσο Υπάρχουν Ανθρωποι.



Προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ, αλλά δεν κέρδισε ποτέ, ενώ πρωταγωνίστησε δίπλα σε μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο Ντέιβιντ Νίβεν και ο Κάρι Γκραντ.



Η Ντ.Κερ έπαιξε ακόμα και το «κορίτσι του Μποντ» στην ταινία Casino Royale του 1967. Συνολικά συμμετείχε σε 45 ταινίες.



Το 1993 βραβεύτηκε με τιμητικό Όσκαρ, ως αναγνώριση της «μιας καλλιτέχνιδος με απαράμιλλη χάρη και ομορφιά, μιας αφοσιωμένης ηθοποιού που η κινηματογραφική της καριέρα ήταν πάντα σύμβολο τελειότητας, πειθαρχίας και κομψότητας».



Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα Πέτερ Φίρτελ και διένειμε τον χρόνο της ανάμεσα στην Ελβετία και την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: