Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Οι Ζωές των Άλλων - Das Leben Der Anderen (2006)


Ένα πολύ δυνατό κοινωνικοπολιτικό δράμα που δείχνει την ουτοπία του "σοσιαλιστικού παράδεισου". Ένα σενάριο-καταπέλτης απέναντι στο κομμουνιστικό σύστημα και περισσότερο στους ανθρώπους που το εκπροσωπούν. Σε κάθε σκηνή έχουμε αναφορές για την πίεση που ασκείται στην ελευθερία της έκφρασης των ιδεών, των απόψεων και εν γένει κάθε δραστηριότητας των ανθρώπων. Δείχνει το τι ήταν η διαβόητη Στάζι για την κοινωνία. Μία υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τους πολίτες, αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο. Τους τρομοκρατεί και τους φακελώνει. Χρησιμοποιεί τις ίδιες ακριβώς βάναυσες πρακτικές της NVKD, της KGB και κάθε άλλης μυστικής υπηρεσίας των κομμουνιστικών χωρών(αλλά γενικά πάγια πρακτική όλων των απολυταρχικών συστημάτων) για να "κρατήσει όμηρους" τους πολίτες στο διεφθαρμένο και σάπιο σύστημα που αποτελείται από διεφθαρμένα στελέχη. Ένα σύστημα που βλέπει όλους τους πολίτες, ως πιθανούς εχθρούς. Μπορεί το σενάριο να γίνεται κάποιες στιγμές μη ρεαλιστικό ειδικά προς το τέλος, αλλά δείχνει ότι ακόμη και άνθρωποι που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν μέσα στο σύστημα, μπορούν να αλλάξουν και να δούν την αλήθεια. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές (ειδικά του Ulrich Mühe που "έφυγε" πρόσφατα από τη ζωή)και οι «ήρωες» κερδίζουν την συμπάθεια μας, χωρίς να χρησιμοποιούν φτηνούς μελοδραματισμούς. Συνολικά είναι μια ταινία που σε κάνει θέλοντας και μη να συμπονέσεις τους τρείς κύριους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον Hauptmann Gerd Wiesler που "πολεμάει" μέσα του ανάμεσα στα αισθήματα του και το καθήκον του, τον Georg Dreyman που βρίσκει επιτέλους ένα νέο σκοπό στη ζωή διαλέγοντας την αντιπαράθεση με το διεφθαρμένο σύστημα που τον περιβάλλει και την Christa-Maria Sieland που θυμίζει ηρωίδα αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Μία ταινία που θα συγκινήσει τους ανθρώπους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.7/10

ΥΓ. Η ταινία επιβεβαιώνει τη δυναμική επάνοδο του γερμανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια, μετά το σατυρικό Goodbye Lenin, το ιστορικό Der Untergang και το καλό θρίλερ Das Experiment!!!

2 σχόλια:

kioy είπε...

Για μένα ήταν από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη της περασμένης χρονιάς. Δεν το είδα ακριβώς έτσι όμως!
Νομίζω πως πρόκειται για τον ύμνο προς τον άνθρωπο, για την ιδανική και όχι την δημαγωγημένη. Μέσα από μια ιστορίας ανατροπής μέσα στον χρόνο.
Και όχι σαν μια κατακραυγή του κομονιστικού συστήματος, επί της ουσίας την άπληστη εφαρμογή του καταδεικνύει! Σαν το φόντο της όλης ιστορίας, σε μια ταινία με πολλα πολλά πράγματα!
Την καληνύχτα μου!

Roadartist είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΑΙΝΙΑ !!