Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Νευρικότητα στο Χόλυγουντ!

Συντάκτης:DarkChild

Νευρικότητα επικρατεί στην κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς τα στούντιο αρνούνται να ξεκινήσουν οποιαδήποτε παραγωγή που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τελειώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η συλλογική σύμβαση των ηθοποιών και μετά την οποία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας απεργίας τους.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση των περίπου 190.000 ηθοποιών για την επόμενη τριετία, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και το μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου, η Συντεχνία των Ηθοποιών (SAG) που εκπροσωπεί 120.000 κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ηθοποιούς, έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας που πρόσφατα επιτεύχθηκαν από τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους.

Η παραπομπή στους σεναριογράφους ενισχύει την ανησυχία καθώς πρόσφατα είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κινηματογραφική βιομηχανία με τη διάρκειας 100 ημερών απεργία τους, μετά από την οποία κέρδισαν μεγαλύτερες απολαβές για την δουλειά τους που διακινείται μέσω του Ιντερνέτ.

Τα στούντιο παραγωγής δείχνουν διατεθειμένα να παράσχουν παρόμοιες απολαβές και στους ηθοποιούς αλλά εκείνοι δηλώνουν ότι επιδιώκουν να αυξήσουν τα δικαιώματα που έχουν για τις ταινίες και τις τηλεοπτικές παραγωγές που πωλούνται σε DVD, και ζητούν να αμείβονται και για τις εμπορικές προωθήσεις που αναγκάζονται να κάνουν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα προϊόντα σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Το πρώτο αίτημα το είχαν αρχικά θέσει και οι σεναριογράφοι αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση των ηθοποιών υπογράφηκε μετά από διαπραγματεύσεις μόλις δύο εβδομάδων αλλά τώρα το συνδικάτο δείχνει να έχει μία πιο αγωνιστική διοίκηση η οποία συμπαραστάθηκε με θέρμη στους σεναριογράφους κατά την απεργία τους, απορρίπτει τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας και έχει δεσμευθεί να διατηρήσει μία πιο σκληρή στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ υποβαθμίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω στάσεων εργασίας. Από την πλευρά της, η Συμμαχία των Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που εκπροσωπεί τα στούντιο παραγωγής απηύθυνε έκκληση στους ηθοποιούς να αποδεχτούν μία συλλογική σύμβαση παρόμοια με αυτήν των σκηνοθετών και των σεναριογράφων.

«Εάν η βιομηχανία μας στηριχτεί σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε άσκοπες απεργίες», καταλήγει η ανακοίνωση της, από την οποία συνάγεται ότι οι AMPTP θεωρεί ότι η SAG έχει θέσει αιτήματα που υπερβαίνουν τις συμφωνίες με τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, αν και μένει ανοιχτό ένα παράθυρο για ένα «λογικό συμβιβασμό».

Τη θέση των παραγωγών αρνήθηκε να σχολιάσει η Αμερικανική Ομοσπονδία Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών (AFTRA), ένα μικρότερο συνδικάτο του κλάδου με 70.000 μέλη το οποίο έχει αποφασίσει να μην διαπραγματευθεί από κοινού με τη SAG, όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά να προχωρήσει σε αυτόνομες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 28 Απριλίου.

Η απόφαση της AFTRA έχει εκληφθεί ως ένδειξη ότι θα επιτευχθεί μία γρήγορη διαπραγμάτευση καθώς μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της SAG.

Πηγή:pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: