Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008

Οι Νικητές του 61ου Φεστιβάλ Καννών (2008)

Συντάκτης:DarkChild

Η γαλλική ταινία Ανάμεσα στους τοίχους του Λοράν Καντέ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 61ο Φεστιβάλ των Καννών, κατά την απονομή των βραβείων που έγινε την Κυριακή.
Η ταινία, που αφορά στις σχέσεις ανάμεσα σε έναν καθηγητή και τους μαθητές του σε ένα γυμνάσιο σε λαϊκή περιοχή του Παρισιού, και βασίζεται σε βιβλίο, με βάση τις εμπειρίες του καθηγητή Φρανσουά Μπεγκοντό (ο οποίος στην ταινία ερμηνεύει τον καθηγητή), παρουσίαζει μία εικόνα των καθημερινών προβλημάτων αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Στην ταινία μετείχαν πραγματικοί μαθητές, που εργάστηκαν με τον σκηνοθέτη για ολόκληρο σχολικό έτος.

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε η ταινία Γκομόρα του Ματέο Γκαρόνε.
Ο Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για τις Τρεις Μαϊμούδες, ενώ τη Χρυσή Κάμερα για τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη έλαβε ο Στίβ ΜακΚουίν για την Πείνα.

Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στο Il Divo του Πάολο Σορεντίνο.

Καλύτερος ηθοποιός αναδείχτηκε ο Μπενίτσιο ντελ Τόρο για τον Τσε του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ο Ντελ Τόρο μάλιστα αφιέρωσε το βραβείο στον Τσε Γκεβάρα. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Σάντρα Κορβελόνι για βραζιλιάνικη ταινία Linha de pass? (Διαχωριστική γραμμή).

Βραβείο Σεναρίου έλαβε Η σιωπή της Λόρνα των Βέλγων αδελφών Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Το Ειδικό Βραβείο του 61ου φεστιβάλ έλαβε η Κάθριν Ντενέβ για το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Αρνο Ντεπλεσέν και ο Κλιντ Ίστγουντ για την Ανταλλαγή.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν (στη θέση του προέδρου), τους ηθοποιούς Σέρτζιο Καστελίτο, Νάταλι Πόρτμαν και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα όπως και τους σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουαρόν, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ.

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους έλαβε το Megatron του Μάριον Κρισάν και το βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους δόθηκε στο Jerrycan του Τζούλιους Εϊβερι.Η επιτροπή για τα βραβεία στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο τον Τούρκο Φατίχ Ακίν, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στη ρώσικη Τουλπάν του Σεργκέι Ντβορτσεβόι, ενώ το ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην ιαπωνική Tokyo Sonata του Κιγιόσι Κουροσάουα.
Το βραβείο Knockout του ίδιου τμήματος κέρδισε η ταινία Τάισον, ένα πορτρέτο του πυγμάχου Μάικ Τάισον από τον Τζέιμς Τόμπακ.

Η επιτροπή της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού στην ουγγρική Δέλτα του Κορνέλ Μουντρούκσο, ενώ τα υπόλοιπα δυο βραβεία της απονεμήθηκαν στην ταινία Πείνα του Στιβ ΜακΚουίν (στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα») και στο Ελντοράντο του Μπούλι Λάνερς («Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: