Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

The Proposition (2005)

Συντάκτης: DarkChild

Ένα ενδιαφέρον και διαφορετικό γουέστερν- δράμα, που μας έρχεται από την Αυστραλία. Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της εποίκισης της ηπείρου, όπου ευημερούν πολλά κακοποιά στοιχεία, και οι έποικοι προσπαθούν να φτιάξουν μια καινούργια ζωή σε αυτήν την ερημική χώρα με τι πολύ ζεστό κλίμα. Σε μία καινούρια πόλη, ο καινούριος διοικητής της αστυνομίας, Captain Stanley έχει βάλει αυτοσκοπό να «εκπολιτίσει» τον τόπο και να βάλει τέλος στη δράση των κακοποιών, καθώς των ντόπιων Αβοριγινών ανταρτών. Κύριος του στόχος, ο Mike Burns, ένας σκληροτράχηλος και βάναυσος ληστής. Ο Stanley καταφέρνει να συλλάβει τα δύο αδέρφια του ληστή και έχει ένα παράτολμο και ριψοκίνδυνο σχέδιο. Να δώσει χάρη στα δύο αδέρφια, αν ο ένας εξ αυτών, ο Charlie σκοτώσει τον Mike.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα γουέστερν με μια καλή κεντρική ιδέα, που όμως δεν αναπτύσσεται δυστυχώς επαρκώς. Και έτσι το φίλμ, όλο και σε κουράζει περισσότερο, καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε με τις μακρόσυρτες σκηνές, παρ’ότι ο σκηνοθέτης κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά(μας εισάγει στο κλίμα, τα ήθη και τις δυσκολίες της εποχής πολύ καλά) και οι ερμηνείες να είναι υψηλού επιπέδου στο σύνολο τους, με προεξέχοντες τους Ray Winstone, Richard Wilson, Emma Watson και John Hurt(σε ένα μικρό ρόλο) να αποδίδουν εξαιρετικά τους ρόλους τους. Επίσης από τεχνικής πλευράς, η κινηματογράφιση αποδίδει πολύ ωραία και ρεαλιστικά, τα ερημικά τοπία της Αυστραλίας, ενώ ξεχωρίζει και η φωτογραφία του φιλμ.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο φιλμ, πολύ καλό τόσο από τεχνικής πλευράς,όσο και από πλευράς ερμηνειών, που όμως «τσαλακώνεται» από το αδύναμα ανεπτυγμένο σενάριο.

6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: