Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Πέθανε ο Dino Risi

Συντάκτρια:RoadArtist

Ο σκηνοθέτης Ντίνο Ρίζι, για πολλούς ο πατέρας της ιταλικής κωμωδίας, πέθανε το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 91 ετών στην κατοικία του στη Ρώμη.

Ο Ρίζι γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1916 στο Μιλάνο και γνώρισε την αποθέωση στη δεκαετία του '50, γυρίζοντας εμβληματικές ταινίες που καθόρισαν το πνεύμα της commedia all'italiana.
Ανάμεσά τους Ο Φανφαρόνος, Τα Τέρατα και το αριστουργηματικό Αρωμα Γυναίκας(δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ), μια κωμωδία για έναν άνδρα διχασμένο ανάμεσα στην αγάπη και στην επιθυμία του θανάτου, που χάρισε στον Βιτόριο Γκάσμαν το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στις Κάνες το 1975.

Ο Ντίνο Ρίζι σκηνοθέτησε ορισμένους από τους κυριότερους Ιταλούς ηθοποιούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, από τη Σοφία Λόρεν, τον Βιτόριο Γκάσμαν και τον Αλμπέρτο Σόρντι, έως τον Ούγκο Τονιάτσι.

Είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σύνολο του έργου του.
Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν μια παραγωγή για την τηλεόραση το 2002, με τίτλο Οι νεαρές της Μις Ιταλία.

Μετά την είδηση του θανάτου του, ο διαδικτυακός ιταλικός Τύπος δημοσιεύει μεγάλα αφιερώματα, διανθισμένα με φωτογραφίες του «μεγάλου γέρου του σινεμά» με τα πάλλευκα μαλλιά του.

«Μαζί με τον Μάριο Μονιτσέλι, τον Ετόρε Σκόλα, τον Λουΐτζι Κομεντσίνι και τον Νάνι Λόι, υπήρξε ένας από τους μεγάλους δασκάλους της ιταλικής κωμωδίας. Υπήρξε ένα είδος Μπίλι Γουάιλντερ α λα Ιταλικά» γράφει η La Peruplica. «Γύρισε ταινίες που θα μείνουνε στην ιστορία του κινηματογράφου» υπερθεματίζει η La Stampa.

Για το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, o Ρίζι είναι ο «πατέρας της ιταλικής κωμωδίας», που «γνώριζε να παντρεύει το λαϊκό πνεύμα με την μέθοδο, το χυδαίο χιούμορ με μια υποδόρια ηθική».

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: