Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

The Kingdom (2007)

Συντάκτης:
DarkChild

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, όπου διαμένουν υπάλληλοι πετρελαικών εταιρείων, αμερικάνικης κυρίως καταγωγής. Είναι μία συνηθισμένη ηλιόλουστη μέρα. Κάποιοι περνούν τη μέρα παίζοντας softball, ενώ πολλά παιδιά βρίσκονται στη παιδική χαρά, πάντα υπό την ισχυρή προστασία της αστυνομίας της Σαουδικής Αραβίας. Τίποτα δεν προμηνύει το λουτρό αίματος που θα χυθεί από Μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Μία ομάδα πρακτόρων του FBI, αποστέλλεται στην περιοχή για να βρεί τους ενόχους, χωρίς όμως την άδεια της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Ο Peter Berg στην πρώτη σοβαρή σκηνοθετική του δουλεία προσπαθεί να φτιάξει ένα φίλμ-μίγμα, συνδυάζοντας τη δράση και τη περιπέτεια με το πολιτικό θρίλερ, υπό το μανδύα της σχέσης Η.Π.Α.- Σαουδικής Αραβίας, των πετρελαικών εταιρειών και της τρομοκρατίας. Εξετάζοντας το φιλμ, από πολιτικοκοινωνικής πλευράς δεν έχουμε να πούμε πολλά. Το σενάριο έχει γραφτεί απλώς για να εξυπηρετήσει την εξέλιξη της δράσης. Εκτός αυτού το θέμα που διαχειρίζεται, αντιμετωπίζεται επιφανειακά. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί βέβαια να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να είναι όσο πιο αντικειμενικός μπορεί, αλλά μέσα από κάποιες σκηνές αφήνεται να εννοηθεί πως οι Αμερικάνοι είναι ανώτεροι. Εξαιρείται βέβαια, η τελευταία φράση της ταινίας(η οποία είναι και το σημαντικότερο μήνυμα που περνάει το φίλμ) αντικατοπτρίζει πλήρως τις απόψεις και τις ιδέες των δύο πλευρών, δείχνοντας μας πως ίσως είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Εξετάζοντας το φίλμ από πλευράς δράσης, προσφέρει άφθονη ένταση και σασπένς. Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις είναι εξαιρετικά καλοσκηνοθετημένες(πράγμα που δείχνει ότι έχει ταλέντο ο δημιουργός), Παράλληλα τα συνεχόμενα κοντινά πλάνα στις εκφράσεις των χαρακτήρων και η ολίγον τρεμάμενη κάμερα, θυμίζει αρκετά Michael Mann, ίσως όχι τυχαίο γεγονός αφού ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του Heat, εκτελεί χρέη παραγωγού. Ειδικά στο τελευταίο μισάωρο της ταινίας η δράση είναι καταιγιστική και θα ικανοποιήσει κάθε λάτρη της περιπέτειας.Στο επίπεδο των ερμηνείων, παρά την παρουσία των οσκαρικών Jamie Foxx και Chris Cooper, δεν έχουμε κάτι το εξαιρετικό, κυρίως επειδή οι χαρακτήρες έχουν λίγες ατάκες και δεν σκιαγραφούνται αρκετά οι προσωπικότητες τους αρκετά. Ο μόνος που ξεχωρίζει είναι ο Ashraf Barhom, στο ρόλο του Συνταγματάρχη της Αστυνομίας, Faris Al Ghazi, τον χαρακτήρα του οποίου(αγνός πατριώτης που βάζει το συμφέρον της χώρας του και των ανθρώπων των οποίων έχει την ευθύνη, πάνω από το δικό του) σκιαγραφεί πολύ καλά. Αν περιμένετε να δείτε ένα φιλμ με έξυπνες πολιτικές προεκτάσεις δεν θα ικανοποιηθείτε. Όσοι όμως είστε φίλοι της δράσης θα το ευχαριστηθείτε.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: