Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

9 rota - 9th Company (2005)

Συντάκτης:
DarkChild


1988. Ο πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης με το Αφγανιστάν οδεύει προς το τέλος του. Μία μικρή όμως δύναμη στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης, μέλη της 9 rota, προσπαθούν να κρατήσουν υπό την κατοχή τους το ύψωμα 3234 πάση θυσία μέχρι να περάσει ο κύριος όγκος των στρατευμάτων. Όμως απέναντι τους βρίσκονται 400 Αφγανοί αντάρτες.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πολεμική ταινία, ρώσικης παραγωγής που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα. Μάλιστα θα σας θυμίσει, λόγω πλοκής, το Full Metal Jacket του Kubrik. Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε τους νεοσύλλεκτους κατά την τρίμηνη εκπαίδευση τους. Στο άλλο μισό την αποστολή τους στο μέτωπο και τη μάχη στο ύψωμα.

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, χωρίς κοιλιές και οι διάλογοι αποδίδουν άριστα τη σταδιακή μεταβολή στη ψυχοσύνθεση των στρατιωτών. Από τη στιγμή που θα καταταχτούν, εώς και τη στιγμή που θα συναντήσουν το πεπρωμένο τους. Μία ομάδα ετεροκλήτων προσωπικοτήτων, που μέσα από την σκληρή εκπαίδευση και τις κακουχίες θα γίνει ένα συγκροτημένο στρατιωτικό απόσπσμα που τα μέλη του θα συγκροτήσουν μεταξύ τους ιδιαίτερα σκληρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης.

Από τεχνικής άποψης, το φιλμ στέκεται πολύ καλά, τόσο από άποψη φωτογραφίας όσο και σκηνοθετικά. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας ανοιχτά πλάνα της ερήμου από τη μία και ιδιαίτερα κοντινά στα πρόσωπα των στρατιωτών, μας κάνει να νιώσουμε ένα με αυτούς και να βιώσουμε μαζί τους όλα τα δεινά που θα περάσουν. Ιδιαίτερα η σκηνή που ένας εκ των στρατιωτών κατά την εισβολή στο χωριό, αφήνει ελεύθερο ένα μικρό παιδί και μόλις γυρνάει, εκείνο τον πυροβολεί, είναι συγκλονιστική.Το φιλμ για πολεμική ταινία δεν έχει πολλές σκηνές δράσης. Όμως όσες έχει είναι ιδιαίτερα σκληρές και πολύ ρεαλιστικές(γενικά το φιλμ είναι πολύ ρεαλιστικό ως προς την απόδοση της στρατιωτικής ζωής), ενώ αρκετά καλά είναι και τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιούνται. Η σκηνοθεσία σε συνάρτηση με την υποβλητική μουσική επένδυση συνθέτουν μια ιδιαίτερα ρεαλιστική απεικόνιση του πολέμου και ειδικά των συναισθημάτων των στρατιωτών. Τέλος να σημειώσω ότι και το καστ στο σύνολο του αποδίδει ιδιαίτερα καλά τους στρατιώτες με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ψυχολογικές μεταπτώσεις τους.

Γενικά, το φιλμ, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις παραγωγές του Χόλυγουντ, αλλά είναι πολύ ανώτερο από τις σύγχρονες αμερικάνικες ταινίες του είδους του.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: