Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Omaret yakobean (2006) - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Συντάκτρια: Roadartist

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Alaa Al- Aswany και αφορά το Μέγαρο Γιακουμπιάν, ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων που χτίστηκε στο Κάιρο στο τέλος της δεκαετίας του '30.

Στη μεγάλη ακμή του το Κάιρο συναγωνιζόταν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε πολυτέλεια και κομψότητα. Εκείνη την εποχή στο Μέγαρο Γιακουμπιάν κατοικούσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της πόλης.

Μισόν αιώνα αργότερα από την επανάσταση του 1952, στη διάρκεια του πρώτου Πόλεμου του Κόλπου, η κατάσταση στην Αίγυπτο αλλάζει δραματικά.

Το κτίριο εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη του, αν και τα σημάδια της παρακμής είναι παραπάνω από εμφανή. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε η παρακμή με τους φτωχούς να συνυπάρχουν με νεόπλουτους, που επωφελήθηκαν από τον πόλεμο, αλλά και με ξεπεσμένους αριστοκράτες.

Στην ταινία παρακολουθούμε τις καθημερινές ιστορίες των ενοίκων της. Γινόμαστε θεατές αληθινών ιστοριών και παρατηρούμε το πόσο μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια, αγάπη, έρωτα και εκδίκηση.

Πρόκειται για μια ταινία αρκετά επίκαιρη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα μωσαϊκό της σύγχρονης Αιγύπτου.

Η ταινία "Το Μέγαρο Γιακουμπιάν" είναι η ακριβότερη παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ στην Αίγυπτο, αλλά και η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία. Εκπροσώπησε επάξια τη Αίγυπτο διεθνές, ενώ κέρδισε και βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο.

Στο έργο αξίζει η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και η φωτογραφία. Γενικά αποτελεί μια αξιόλογη κινηματογραφική πρόταση, η οποία θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από το σινεφίλ κοινό.

Αίγυπτος, δράμα, 172', Αραβικά. Aπο 14 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: