Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Blood Simple (1984)

Συντάκτης:
ChrisKiss



Με αφορμή το “no country for old men” των αδερφών Coen θυμήθηκα μια παλιότερη ταινία τους, την πρώτη τους για την ακρίβεια. Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα κάπου μέσα στα ‘80’s με τον τίτλο «το τέλειο έγκλημα», σε video κασέτα εννοείται, και επανακυκλοφόρησε σε DVD το 2000 με τον πιο απλό τίτλο «Μόνο Αίμα», όταν πια τα δύο αδέρφια ήταν καταξιωμένοι κινηματογραφιστές.




Όλα τα συστατικά που έκαναν τους Coen διάσημους είναι εδώ, με την διαφορά ότι είναι σε λίγο άγουρη και ωμή μορφή. Αίμα, ωμή βία, απάτες, όπλα, ίντριγκες, προδοσία, ένα σχέδιο που όμως δεν πάει όπως θα έπρεπε, κυνισμός, παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης, ένα μαχαίρι, θάνατος. Η ταινία δεν είναι περιπέτεια όσο και αν θα ήθελε να είναι. Άλλωστε οι Coen δεν θα μπορούσαν να συμβιβαστούν σε κάτι τέτοιο. Το «ακραίο» film noir τους διαφέρει από τις συμβατικές περιπέτειες που παρήγαγε κατά πολύ το Hollywood εκείνη την εποχή, για αυτό και οι τότε κριτικοί δυσκολεύτηκαν λίγο με το εν λόγω film.

Αλλά ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής και να που τώρα αναγνωρίζεται ως μία από της πιο σημαντικές ταινίες στην φιλμογραφία τους. Δεν έχει και τόσο σημασία το σενάριο, το οποίο είναι όπως θα έπρεπε να είναι, όσο η ατμόσφαιρα της ταινίας που μοιάζει από κωμική έως νοσηρή και άρρωστη με την εικόνα ενός εχθρικού Τέξας να μη χωράει φυσιολογικούς και καλούς ανθρώπους διότι πολύ απλά αυτοί δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα στην ταινία. Και όχι, δεν είναι μια εύκολη ταινία και για αυτό δεν θα την πρότεινα σε αυτούς που θα ήθελαν ένα απλό αστυνομικό thriller για το βράδυ πριν τους πάρει ο ύπνος. Για τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς ή ευτυχώς, η Ελληνική τηλεόραση έχει πληθώρα επιλογών όπως και οι μισές τουλάχιστον νέες κυκλοφορίες σε DVD. Αντικειμενικά τώρα, μικρές λαθάκια και ατασθαλίες υπάρχουν αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια λόγω καλής διαγωγής. Εγώ πάντως είμαι πανευτυχής που την έχω στην συλλογή μου. Αλλά και πάλι, its just me.

Καλή προβολή..!!

P.S. : Η Frances McDormand για ακόμα μία φορά εκπληκτική.

8+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: